Ontstoken kaakbot (=parodontitis)

Voorkom ontstoken kaakbot door een goede mondhygiëne.

“PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”           

Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstekingen aan het tandvlees (= gingivitis) en ontstekingen aan onderliggend kaakbot (= parodontitis). Tevens bevordert u de genezing ervan.

Ons advies: Poets 2x per dag uw tanden en kiezen voor 2 minuten met fluoride houdende tandpasta. Reinig daarnaast nog minimaal 1x per dag tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flossdraad. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 2x per jaar (bij ernstige problemen; 4x per jaar) uw gehele mond professioneel wordt gereinigd door onze mondhygiëniste of preventie-assistente.

 

Ontstoken kaakbot (parodontitis)

De ontsteking van het tandvlees kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Door de ontsteking laat het tandvlees los van de tanden en kiezen. De ruimte (= pocket) tussen de tand en het tandvlees wordt dieper. (Zie plaatje: tand 3 en 4) Door de ontsteking gaan de vezels stuk en wordt het kaakbot afgebroken. Gevolg? Nog diepere pockets. Hierin verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Het tandvlees kan gaan terugtrekken. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet  parodontitis. Parodontitis voel je vaak niet en kan zonder goede controle lang onopgemerkt blijven. Vaak wordt parodontitis pas opgemerkt als de tanden en kiezen losser gaan staan of als de ruimte tussen de tanden en kiezen groter wordt. Omdat het tandvlees ver is teruggetrokken, komen wortels bloot te liggen. Door de ontsteking kan zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen uitvallen. Kaakbot dat eenmaal afgebroken is groeit niet meer terug. We kunnen de afbraak van kaakbot wel stoppen.

De hoofdoorzaak van parodontitis zijn dus bacteriën, tandplak en -steen rondom uw tanden en kiezen waardoor er ontstekingen ontstaan en botafbraak optreedt. Echter zijn er ook nog enkele oorzaken die het proces van afbraak negatief beïnvloeden. Dit zijn bepaalde systemische ziekten stress, roken, specifieke parodontitis bacteriën, hormonale veranderingen en er is een erfelijke aanleg

  • Bepaalde systemische ziekten, zoals diabetes mellitus type 2 en hart- en vaatziekten. Er is sprake van een matig verband van parodontitis met zwangerschapscomplicaties en reumatoïde artritis.
  • Stress heeft negatieve invloed op de algehele afweer, waardoor de ontstekingen makkelijkere kunnen manifesteren.
  • Roken heeft directe invloed op tandvlees en bloedvaten, waardoor ontstekingen minder goed verholpen kunnen worden.
  • Specifieke parodontitis bacteriën zijn extreem agressief en verergeren het proces van afbraak.
  • Hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap, kunnen de botafbraak verergen.
  • Erfelijke aanleg. Sommige mensen produceren meer ontstekingseiwitten bij parodontitis dan andere, dit is erfelijk. Door deze hoeveelheid ontstekingseiwitten wordt de ontstekingsreactie heftiger dan nodig is.

 

Wat raden wij aan?

In dit stadium is het probleem iets minder makkelijk te verhelpen. Zoals al eerder vermeld is, kaakbot dat eenmaal afgebroken is groeit niet meer terug. We kunnen de afbraak van kaakbot wel stoppen. Net zoals bij ontstoken tandvlees begint het wederom als eerste bij u zelf.

Poets 2x per dag uw tanden en kiezen voor 2 minuten met fluoride houdende tandpasta. Reinig daarnaast nog minimaal 1x per dag tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flossdraad.

Echter kunt u de afbraak zelf niet meer stoppen. Dit kan alleen door uw gehele mond professioneel te reinigen door onze mondhygiëniste. Wij zullen bij u het paro-protocol starten. Het paro-protocol is een protocol voor het verhelpen van parodontitis, gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Parodontologie (www.nvvp.org).

 

Paro-protocol:

  • Intake, het in kaart brengen van alle problemen door de hele mond, uitleg van gehele behandeling en advies en bijsturing van uw eigen mondhygiëne.
  • Reinigen van gehele mond in 4 aparte behandelingen, meestal onder verdoving.
  • Tussentijdse motivatie van uw mondhygiëne en poetsgedrag.
  • Herbeoordeling, 3 maanden na Reinigen. Het in kaart brengen van gezonde situatie en eventueel restproblemen.
  • Aanpakken restproblemen, eventueel met antibiotica of een kweek voor controle op specifieke parodontitis bacteriën.
  • Recall voor gebitsreiniging en mondhygiëne, elke 3 tot 6 maanden voor de rest van uw leven.

 

Wat moet u nog meer weten?

Eenmaal parodontitis altijd parodontitis. Dat wilt zeggen dat wanneer u het paro-protocol gevolgd heeft, en niet meer consequent op recall komt, de parodontitis heel makkelijk kan terugkomen. Tevens bestaat de genetische component en het feit dat specifieke parodontitis bacteriën overdraagbaar zijn. Het liefst behandelen we dus niet alleen de persoon met parodontitis, maar willen we ook zijn of haar partner en kinderen behoeden voor parodontitis. Ons advies aan partner en kinderen is dan ook vaker een professionele gebitsreiniging door onze mondhygiëniste te laten uitvoeren, zodat kans op parodontitis verkleind wordt.

 

 

Let op: Dit filmpje is niet gemaakt door onszelf. We hebben deze link alleen geplaatst voor extra duidelijkheid omtrent dit thema. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, waarbij helaas niet alles correct is. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden verleend (taal: Nederlands)

 

 

Meest gestelde vragen:

Jullie zeggen dat ik tandvleesprobleem heb, maar ik voel helemaal niks.

Helaas hoeven problemen in de mond, zowel bij tandvlees en kaakbot als bij gaatjes, geen pijn te doen. Vaak is het probleem, wanneer er klachten ontstaan, te ver gevorderd. Wij willen u behoeden voor ergere problemen. Nogmaals: “PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”.

 

Heeft stress gevolgen voor tandvleesontstekingen?       

Iedereen heeft wel eens last van stress. Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op parodontitis. Ook de gevolgen van parodontitis kunnen ernstiger zijn.

 

Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?            

Roken heeft behalve de bekende gezondheidsrisico’s ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking. Bij rokers breekt het kaakbot 2x sneller af dan normaal.

 

Heeft diabetes gevolgen voor mijn tandvlees?  

Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees ontsteekt sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de diabetes niet goed is ingesteld. Mensen met diabetes, en vooral niet goed ingestelde diabetes, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis. Patiënten met diabetes raden wij dan ook aan minimaal 4x per jaar een professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren.

 

Ik heb parodontitis, hoe zit het met mijn kinderen?

Parodontitis kan een erfelijke oorzaak hebben. Om uit te sluiten dat uw kinderen hier later ook problemen mee krijgen, adviseren wij u om uw kinderen ook extra te motiveren tot een goede mondhygiëne en tevens minimaal 2x per jaar een professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren.

 

Ik ben behandeld voor parodontitis, is het nu voorbij?

Helaas, eenmaal parodontitis altijd parodontitis. We hebben door middel van het paro-protocol de afbraak weten te stoppen, echter blijft de kans op terugkerende problemen te groot om dit te negeren. Wanneer u de kans op recidief zo klein mogelijk wilt houden adviseren wij elke 3 tot 6 maanden uw tandvlees en bot te laten controleren en reinigen, dit voor de rest van uw leven.

Ik heb helemaal geen tandsteen, toch willen jullie mijn gebit reinigen, waarom?

Tijdens de professionele gebitsreiniging door mondhygiëniste of preventie-assistente wordt niet alleen tandsteen verwijderd. Aanslag (zichtbaar en onzichtbaar), tandplak en de schadelijke bacteriën worden tijden de gebitsreiniging ook verwijderd. Tevens kan er ook tandsteen onder het tandvlees inzitten wat u zelf niet ziet. Dus ondanks dat u geen tandsteen ziet of heeft willen wij u behoeden voor ergere problemen. Nogmaals: “PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”.