Voorkom ontstoken tandvlees door een goede mondhygiëne.
“PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”
Met een goede mondhygiëne houdt u uw tanden, kiezen en tandvlees gezond. U voorkomt daarmee ontstekingen aan het tandvlees (= gingivitis) en ontstekingen aan onderliggend kaakbot (= parodontitis). Tevens bevordert u de genezing ervan.
Ons advies: Poets 2x per dag uw tanden en kiezen voor 2 minuten met fluoride houdende tandpasta. Reinig daarnaast nog minimaal 1x per dag tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flossdraad. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 2x per jaar (bij ernstige problemen; 4x per jaar) uw gehele mond professioneel wordt gereinigd door onze mondhygiëniste of preventie-assistente.
Gezond tandvlees
Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u eet of uw tanden poetst. Gezond tandvlees is de basis van een gezond gebit. Het tandvlees is samen met het kaakbot en de vezels het fundament van uw tanden en kiezen. Wanneer u uw tandvlees gezond houdt, kunt u jarenlang genieten van uw eigen tanden en kiezen. (Zie plaatje: tand 1)
Ontstoken tandvlees (= gingivitis)
Ontstoken tandvlees kan bloedend, rood of gezwollen zijn. Het kan door de gehele mond ontstoken zijn of plaatselijk, bijvoorbeeld tussen 2 tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees kan soms samengaan met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenpoetst, tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt. Soms is uw tandvlees ontstoken, maar is er niets te zien. (Zie plaatje: tand 2)
Gelukkig kunnen wij, zowel uw tandarts als mondhygiëniste, de ontsteking wel vaststellen. Tijdige behandeling van ontstoken tandvlees, kan uw tanden en kiezen behouden.
Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?
De oorzaak van ontstoken tandvlees is tandplak rondom de tanden en kiezen. Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de tandplak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Als u de tandplak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de tandplak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde tandplak kan hard worden en verkalken tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe tandplak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken. Tandplak is lastig te zien. Een tandplakverklikker is een handig hulpmiddel om tandplak zichtbaar te maken. U kunt dit bij ons verkrijgen.
Wat raden wij aan?
Zoals al eerder vermeld is preventieve zorg de beste zorg. Dit geldt ook voor uw tandvlees. Dit begint als eerste bij u zelf.
Poets 2x per dag uw tanden en kiezen voor 2 minuten met fluoride houdende tandpasta. Reinig daarnaast nog minimaal 1x per dag tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flossdraad. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 2x per jaar (bij ernstige problemen; 4x per jaar) uw gehele mond professioneel wordt gereinigd door onze mondhygiëniste of preventie-assistente. Zij kunnen namelijk niet alleen het tandsteen (wat u zelf niet kunt verwijderen) maar ook de tandplak rondom de tanden verwijderen. De bacterieflora wordt dan verstoord en goede bacteriën kunnen weer de overhand krijgen.
Let op: Dit filmpje is niet gemaakt door onszelf. We hebben deze link alleen geplaatst voor extra duidelijkheid omtrent dit thema. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, waarbij helaas niet alles correct is. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden verleend (taal: Nederlands)
Meest gestelde vragen:
Hoe weet ik of de ontsteking ernstig is?
Op het oog ziet al het ontstoken tandvlees er hetzelfde uit. Om de ernst van een ontsteking vast te stellen moeten wij de ruimten tussen de tanden en het tandvlees (pockets) opmeten. Dat doen we met een zogenoemde pocketsonde bij alle tanden en kiezen. Met de meting bepalen we per tand of kies de ernst van de ontsteking. Bij gezond tandvlees is een pocket maximaal 3 mm en bloedt niet. Ontstoken tandvlees geeft pockets tot 5 mm. Verder gevorderde ontstekingen hebben nog diepere pockets, vaak van 6 mm of zelfs nog meer. Dan is er ook sprake van botafbraak.
Wat moet ik doen om mijn tandvlees gezond te maken en te houden?
Ontstoken tandvlees geneest alleen als u dagelijks alle tandplak verwijdert.
Ons advies: Poets 2x per dag uw tanden en kiezen voor 2 minuten met fluoride houdende tandpasta. Reinig daarnaast nog minimaal 1x per dag tussen de tanden met tandenstokers, ragers of flossdraad. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 2x per jaar (bij ernstige problemen; 4x per jaar) uw gehele mond professioneel wordt gereinigd door onze mondhygiëniste of preventie-assistente. Zij kunnen namelijk niet alleen het tandsteen (wat u zelf niet kunt verwijderen) maar ook de tandplak rondom de tanden verwijderen. De bacterieflora wordt dan verstoord en goede bacteriën kunnen weer de overhand krijgen
Mijn tandvlees is ontstoken, hoe haal ik alle tandplak weg?
Met een goede mondhygiëne haalt u alle tandplak weg. Dat houdt meer in dan 2x per dag uw tanden 2 minuten poetsen met een fluoridetandpasta. Reinig ook dagelijks de ruimten tussen uw tanden en kiezen met tandenstokers, ragers of flossdraad. Daarnaast is het belangrijk dat minimaal 2x per jaar (bij ernstige problemen; 4x per jaar) uw gehele mond professioneel wordt gereinigd door onze mondhygiëniste of preventie-assistente. Een goede dagelijkse mondhygiëne is de basis van gezond tandvlees en een gezonde mond.
Wat kan de tandarts aan ontstoken tandvlees doen?
Wij kunnen u adviseren en instructies geven waarmee u uw mondhygiëne op peil kunt brengen en houden. Met een goede mondhygiëne verwijdert u dagelijks tandplak van uw tanden en kiezen op de plaatsen waar u zelf met de tandenborstel, tandenstokers, ragers of flossdraad bij kunt. Tandsteen kunt u niet zelf wegpoetsen. Onze mondhygiëniste kan dit met speciale instrumenten, zowel met een tandsteenapparaat of handmatig. Uw dagelijkse inspanningen samen met de professionele gebitsreiniging in de mondzorgpraktijk worden beloond. De ontsteking kan verdwijnen en gezond tandvlees kan zich weer aan de tanden en kiezen hechten. Het tandvlees kan tijdens de genezing wat terugtrekken. Eenmaal verloren kaakbot komt niet meer terug. Wie dagelijks alle tandplak verwijdert, voorkomt nieuwe ontstekingen.
Kan ik tandplak verwijderen met een mondspoelmiddel?
Sommige mondspoelmiddelen maken het verwijderen van tandplak gemakkelijker. Toch kunnen ze het gebruik van een tandenborstel gecombineerd met tandenstokers, ragers of flossdraad niet vervangen. Mondspoelmiddelen kunnen wel even een frisse mondgeur en aangename smaak geven. Maar alleen mondspoelmiddel werkt niet.
Jullie zeggen dat ik tandvleesprobleem heb, maar ik voel helemaal niks.
Helaas hoeven problemen in de mond, zowel bij tandvlees en kaakbot als bij gaatjes, geen pijn te doen. Vaak is het probleem, wanneer er klachten ontstaan, te ver gevorderd. Wij willen u behoeden voor ergere problemen. Nogmaals: “PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”.
Is roken schadelijk voor mijn tandvlees?
Roken heeft behalve de bekende gezondheidsrisico’s ook nadelige gevolgen voor uw tandvlees. Het tandvlees van rokers ziet er bleker uit en bloedt minder snel, terwijl het toch ontstoken kan zijn. Als u rookt, herstelt het tandvlees slechter van een ontsteking. Bij rokers breekt het kaakbot 2x sneller af dan normaal.
Ik ben zwanger. Heb ik meer kans op ontstoken tandvlees?
Tijdens uw zwangerschap heeft u meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen, zogenoemde zwangerschapsgingivitis. Door de veranderde activiteit van uw hormonen reageert het tandvlees heftiger op de aanwezigheid van tandplak. Extra aandacht voor de mondhygiëne tijdens uw zwangerschap is dan ook zeer belangrijk. Als u alle plak zorgvuldig verwijdert, levert uw zwangerschap geen extra risico’s op voor het krijgen van tandvleesontstekingen. Echter raden wij ook aan tijdens de zwangerschap en erna uw gebit een paar keer extra professioneel te laten reinigingen.
Heeft stress gevolgen voor tandvleesontstekingen?
Iedereen heeft wel eens last van stress. Langer aanhoudende psychische stress kan de afweer van het lichaam en dus ook van het tandvlees onderdrukken. Wie veel stress heeft, heeft een grotere kans op parodontitis. Ook de gevolgen van parodontitis kunnen ernstiger zijn.
Heeft diabetes gevolgen voor mijn tandvlees?
Iemand met diabetes is gevoeliger voor ontstekingen en infecties. Dus ook het tandvlees ontsteekt sneller. Dat gebeurt vooral wanneer de diabetes niet goed is ingesteld. Mensen met diabetes, en vooral niet goed ingestelde diabetes, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van parodontitis. Patiënten met diabetes raden wij dan ook aan minimaal 4x per jaar een professionele gebitsreiniging te laten uitvoeren.
Ik heb helemaal geen tandsteen, toch willen jullie mijn gebit reinigen, waarom?
Tijdens de professionele gebitsreiniging door mondhygiëniste of preventie-assistente wordt niet alleen tandsteen verwijderd. Aanslag (zichtbaar en onzichtbaar), tandplak en de schadelijke bacteriën worden tijden de gebitsreiniging ook verwijderd. Tevens kan er ook tandsteen onder het tandvlees inzitten wat u zelf niet ziet. Dus ondanks dat u geen tandsteen ziet of heeft willen wij u behoeden voor ergere problemen. Nogmaals: “PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”.