Sealen

Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. We brengen een laagje kunststoflak of kunstharscement aan. Deze kan transparant of geelwit zijn.

 

Waarom sealen?

Wie zijn tanden zorgvuldig poetst, heeft weinig kans op het krijgen van gaatjes. Beginnende gaatjes kun je stoppen als je goed je tanden poetst.

Sealen helpt de kiezen te beschermen tegen gaatjes als die groter worden. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groefjes en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

 

Hoe verloopt de behandeling van het sealen?   

  • Reinigen. Allereerst maken we de kies goed schoon met een roterend borsteltje of een instrument.
  • Droog houden. Speeksel verhindert dat het laagje aan de kies hecht. Daarom proberen we de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger zo goed mogelijke droog te houden.
  • Etsen. Om het laagje goed te laten hechten, ruwen we de groefjes en putjes in het glazuur op met een gel. Dat heet etsen.
  • Na een korte inwerktijd spoelen we de gel weg met water. Dat gebeurt met een lucht-/waterspuit. Het water wordt opgezogen met een speekselzuiger.
  • Sealen. Nu kunnen we het laagje op de kies aanbrengen. Het aangebrachte materiaal komt tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.
  • Dan moet het materiaal uitharden. Dat kan vanzelf gaan of met een lamp die blauw licht geeft. Ten slotte controleren we of het laagje goed vast zit.

 

Meest gestelde vragen Sealen:

Wat is het voordeel van sealen?             

In de gesealde vlakken van de kiezen is er minder kans op gaatjes.

 

Wat zijn de nadelen van sealen?             

Na afloop van het sealen, hebben kinderen soms een beetje vieze smaak in de mond. Bij het dichtbijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd. Dit gevoel verdwijnt vanzelf. Sealen werkt alleen op de plek waar het laagje is aangebracht. Het voorkomt niet dat er op andere plekken in de tanden of kiezen gaatjes ontstaan.

Hoe ervaren kinderen het sealen?          

Kinderen ervaren het sealen vaak als een echte behandeling. De meeste kinderen kunnen die goed verdragen.

 
Moeten de kiezen van elk kind worden geseald?            

De kiezen worden alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan.

 

Tandenpoetsen als de kiezen geseald zijn

Je kunt gewoon met een fluoridetandpasta blijven poetsen. Poets de gesealde vlakken gewoon mee.

 

Hoe lang gaat de sealant mee? 

De sealant die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de halfjaarlijkse controle controleren we of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen, kan dit worden aangevuld.