Volledige Prothese

Een volledige prothese vervangt alle tanden en kiezen in uw mond. Er kunnen wel nog eventueel worteltjes van tanden of kiezen onder de prothese zitten (= overkappingsprothese). Dit om slinking van de kaak zoveel mogelijk tegen te gaan. Afhankelijk van uw individuele situatie wordt hiervoor gekozen.

Een nieuwe prothese is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

 

Het maken van een Volledige Prothese

In totaal heeft u vijf of zes tandartsbezoeken nodig voor het op maat maken van de Volledige Prothese. Alles bij elkaar neemt het ongeveer vijf weken in beslag.

Bezoek 1: Beginafdruk. Eerst zullen we globale beginafdrukken van uw kaak maken. Dat gebeurt met behulp van een universele afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars speciaal voor uw gebit gemaakt

Bezoek 2: Definitieve afdruk. Met de speciaal voor uw ontworpen afdruklepel maken we definitieve afdrukken van uw gebit. Met deze afdruk wordt een nóg nauwkeuriger gipsmodel verkregen. Hierop wordt uw prothese gemaakt.

Bezoek 3: Beetbepaling. We zullen uw beet vastleggen, zodat het laboratorium precies weet hoe u dichtbijt. Samen met u wordt gekeken naar de kleur en de vorm van de tanden die het beste bij u passen.

Bezoek 4: Passen van de prothese. Tijdens deze zitting kijken we hoe de prothese zit en tevens beoordelen we de kleur en vorm van de tanden. Zijn wij beide tevreden dan gaan we pas verder. Het kan zijn dat u of wij aanpassingen willen doen. Dit zal een extra bezoek veroorzaken, aangezien we pas verdergaan indien we beide zeker weten dat het goed is.

Bezoek 5: Plaatsen van prothese. Uw prothese is klaar en wordt bij u in de mond geplaatst. Tevens krijgt u uitleg over eventuele klachten en manier van schoonmaken.

 

Hoe wordt u prothese in het laboratorium gemaakt?

Hieronder ziet u een filmpje waarin heel duidelijk wordt uitgelegd wat het laboratorium allemaal moet doen om uw gebit te maken.

Let op: Dit filmpje is niet gemaakt door onszelf. We hebben deze link alleen geplaatst voor extra duidelijkheid omtrent dit thema. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, waarbij helaas niet alles correct is. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden verleend (taal: Engels)

 

 

Wennen aan uw nieuwe kunstgebit      

Uw nieuwe kunstgebit zit waarschijnlijk niet meteen lekker. Het is nieuw en vooral anders. En daaraan moet u beslist wennen. Vooral in het begin zult u wat problemen ondervinden. Wij zullen u in de lastige beginperiode goed begeleiden, zodat u zo snel mogelijk aan uw nieuwe tanden en kiezen zult wennen. Kom voor de nacontrole en periodieke controle terug bij ons.

 

Tips over reiniging en omgang met een prothese.

Hieronder kunt u een filmpje bekijken waarin verschillende tips worden uitgelegd over reiniging en omgang met uw prothese.

Let op: Dit filmpje is niet gemaakt door onszelf. We hebben deze link alleen geplaatst voor extra duidelijkheid omtrent dit thema. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, waarbij helaas niet alles correct is. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden verleend (taal: Engels)

 

 

Uiterlijk

Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Uw bovenlip kan wat ‘voller’ zijn en uw gezicht wat minder ingevallen. Uw mond is nu eenmaal een belangrijke blikvanger. Uzelf en mensen uit uw omgeving zullen even aan uw nieuwe verschijning moeten wennen.

 

Eten

Eten met uw nieuwe kunstgebit is wat onwennig. Zeker in het begin zult u voorzichtig aan doen. U ervaart zelf het beste wat wel en niet kan. Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel. Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen. Snijd uw voedsel daarom in stukjes en kauw rustig en gelijkmatig met de kunstkiezen. Neem daarbij aan beide zijden een stukje voedsel in de mond. Neem er iets meer tijd voor dan dat u gewend was.

 

Praten

Met uw nieuwe kunstgebit praat u in het begin wat onwennig. U slist bijvoorbeeld. Of bepaalde klanken klinken anders dan u gewend was. Het is alsof u met een volle mond praat. Dit is normaal. Uw mond moet nog wennen aan uw nieuwe kunstgebit. Meestal gaat het na enkele dagen een stuk beter. Oefen extra met die woorden of letters die nog niet helemaal naar uw zin klinken. Lees bijvoorbeeld de krant hardop.

 

Pijn door een nieuw kunstgebit

Het dragen van uw nieuwe kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan. Op sommige plaatsen misschien wel iets té strak. Daardoor kunnen gevoelige, zogenoemde drukplaatsen ontstaan. Door kleine en eenvoudige correcties aan uw kunstgebit kunnen wij deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw kunstgebit! De aanpassingen in de eerste weken na het plaatsen horen bij de behandeling. Wij zullen hier nooit extra kosten voor rekenen. Kom liever 100x te vaak dan 1x te weinig.

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u uw kunstgebit in uw mond houdt. Probeer er direct mee te praten en te eten. Wij controleert uw kunstgebit enkele dagen nadat het geplaatst is. Heeft u vanwege de pijn of de onwennigheid toch besloten uw kunstgebit uit te doen? Doe het dan minstens een halve dag voor u naar ons komt weer in. Anders kunnen wij niet alle pijnlijke plekken herkennen. Laat u zich er niet toe verleiden uw oude kunstgebit weer in te doen. U zult dan natuurlijk niet aan uw nieuwe wennen. Met uw nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten!

 

Reinigen van uw kunstgebit      

Uw kunstgebit is nu nog nieuw en mooi. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden. Daarom moet u, net als bij eigen tanden en kiezen, uw kunstgebit verzorgen. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B, en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik géén tandpasta. Die kan te veel schuren. Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Laat het gladde gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glippen. Het zal kapot gaan. Vul voor de zekerheid eerst de wasbak met water en reinig uw kunstgebit daarboven.

Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Vraag eventueel uw behandelaar of mondhygiënist om advies. Leg uw kunstgebit sowieso één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

 

Maak ook uw mond schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust: uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. En ook nu geldt: voorkómen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone fluoridetandpasta om uw mond te reinigen.

Wanneer u een overkappingsprothese heeft dient u de onderliggende worteltjes 2x per dag met fluoride houdende tandpasta te poetsen!

 

Doe uw kunstgebit ’s nachts uit

Wanneer u gaat slapen, moeten ook uw kaken rust krijgen. Doe daarom uw kunstgebit uit als u naar bed gaat. Dat is beter. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit.

Heeft u het kunstgebit niet in uw mond? Bewaar het dan in een glas water. Ververs het water iedere dag. U kunt uw kunstgebit ook in een glas gevuld met een reinigingsmiddel bewaren. Spoel het kunstgebit altijd goed af met water voordat u het weer in uw mond plaatst.

 

Eenmaal een kunstgebit, voor altijd klaar?

Na verloop van tijd bent u gewend aan uw nieuwe kunsttanden en -kiezen. Zo goed zelfs, dat het lijkt alsof ze er altijd zijn geweest. Maar dat blijft niet zo. Uw mond verandert omdat uw kaken slinken. Uw kunstgebit blijft wel even groot. Er ontstaat dus ruimte tussen uw kunstgebit en uw kaak, waardoor uw kunstgebit op den duur losser gaat zitten. Als uw kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen op uw kaak zwaarder gaan drukken dan op andere. Dat kan pijn veroorzaken. Kom naar ons toe. Schuur of vijl niet zelf aan uw kunstgebit! In zo’n geval passen wij uw kunstgebit aan. We kunnen tevens een nieuwe laag of ‘voering’ in uw kunstgebit aanbrengen (= rebasen), waardoor het weer steviger zit.

 

Controle door de behandelaar is belangrijk       

Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden minstens één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft. Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Wij kunnen uw kunstgebit weer goed passend maken. Of we kunnen u op tijd aanraden een nieuwe te nemen (meestal na 5 jaar), want ook een kunstgebit kan verslijten. We controleren bovendien of uw mond nog goed gezond is. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen.

Kleefpasta’s, kleefpoeders en andere hulpmiddelen      

Er zijn allerlei kleefpasta’s, kleefpoeders en ‘voeringen’ op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Die middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Gaat uw kunstgebit loszitten? Kom dan naar ons toe.