Zwangerschap

Een gezond gebit tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op het krijgen van tandvleesproblemen en gaatjes. Over het algemeen kun je die met extra aandacht voor de verzorging van je gebit voorkomen.

“PREVENTIEVE ZORG IS DE BESTE ZORG”

Ons advies: Tijdens en na de zwangerschap raden wij u aan om een paar keer extra uw gebit professioneel te laten controleren en reinigen door onze mondhygiëniste of preventie-assistente. Zij kunnen u extra adviseren.

              

Meer kans op ontstoken tandvlees        

Je kent vast het praatje wel dat elk kind een tand kost. Gelukkig is dat niet zo. Door de zwangerschap heb je wel meer kans op het krijgen van tandvleesontstekingen (= gingivitis) in de mond. De boosdoener is tandplak. Door een verhoogde hormoonspiegel kan je tandvlees overgevoelig reageren op tandplak. Hierdoor bloedt het sneller, zwelt het op en is het gevoeliger. Als je bovendien minder aandacht besteedt aan de gebitsverzorging en je door je zwangerschap bijvoorbeeld meer snoept, neemt de kans op het krijgen van gaatjes toe.

 

Voorzorgsmaatregelen bij zwangerschap           

Met een juiste gebitsverzorging hoeft je gebit niet te lijden onder je zwangerschap. Eigenlijk is het een kwestie van zorgvuldig blijven poetsen, tweemaal per dag. Houd ook de ruimten tussen de tanden en kiezen goed schoon met ragers, flossdraad of tandenstokers. De verleiding is misschien groot om tandvlees dat bloedt (en dus ontstoken is) te ontzien. Bovendien is het verleidelijk om in geval van misselijkheid de achterste kiezen niet te poetsen. Houd juist deze plekken extra goed schoon. Een tandenborstel met een kleine kop is bij misselijkheid beter te verdragen. Gebruik niet te vaak zoetigheid en dranken waar suiker in zit.

Let op: overdreven of verkeerd gebruik van hulpmiddelen bij de mondhygiëne kan schade veroorzaken aan tanden en tandvlees. Kom langs en laat u door ons adviseren.

 

Misselijk

Vaak gaat een zwangerschap gepaard met misselijkheid. Sommige vrouwen zijn zo misselijk dat ze regelmatig moeten overgeven. De verleiding is groot om direct daarna je tanden te poetsen om die vieze smaak in je mond kwijt te raken. Toch kun je dat beter niet doen. Maagzuur tast het tandglazuur aan en er kan tanderosie ontstaan. Ook hebben de borstel en de tandpasta een schurende werking. Als je direct na het overgeven je tanden poetst, kun je het tandglazuur  gemakkelijk wegpoetsen. Spoel je mond liever met water of een mondspoelmiddel.

 

Tandheelkundige behandelingen bij zwangerschap       

Vertel ons voorafgaand aan de controle dat je zwanger bent. De eerste drie maanden van de zwangerschap zijn wij voor de zekerheid terughoudend met het maken van röntgenfoto’s. Soms worden uitgebreide tandheelkundige behandelingen uitgesteld tot na de bevalling. Maar de meeste tandheelkundige behandelingen kun je zonder risico tijdens de zwangerschap ondergaan, ook met verdoving.

 

Uw kind:

Zorg goed voor het kindergebit

Als de baby er is, wil je natuurlijk ook goed voor het kindergebit en zijn mondgezondheid zorgen. Die zorg begint zodra het eerste tandje is doorgebroken. De leeftijd waarop kinderen hun eerste tandjes krijgen verschilt per kind. Doorgaans breekt de eerste melktand door tussen de zes en negen maanden.

 

Tips voor een gezond kindergebit, zie ook kinderen:
  • Poets zodra het eerste tandje is doorgebroken zorgvuldig met een speciale kindertandenborstel en gebruik fluoridepeutertandpasta.
  • Poets de tanden van je kind tot het tweede jaar één keer per dag. Ga vanaf het tweede jaar tweemaal per dag poetsen.
  • Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles op een drinkbeker. De meeste kinderen kunnen al vanaf negen maanden uit een beker leren drinken. Beperk het gebruik van de zuigfles. Vaak kleine beetjes sap sabbelen uit een zuigfles kan het melkgebit op ernstige wijze aantasten.
  • Geef geen flesje mee naar bed. Ook niet met melk. Want ook in melk zit van nature suiker dat tandbederf kan veroorzaken. Een flesje met water is niet schadelijk.
  • Neem uw kind vanaf begin meteen mee naar halfjaarlijkse controles. Meenemen bij uitgebreide behandelingen is af te raden. Doordat ze telkens meegaan vinden ze het gewoon en willen ze op gegeven moment zelf in de stoel. Dit is dan ook meteen de eerste controle bij uw kind. Van te voren uitleg geven, filmpjes kijken heeft vaak een negatief effect. U laat ook geen filmpjes vooraf zien als u naar de bakker gaat.
  • Bij uitgebreide behandelingen aan het gebit van uw kind is het soms aan te raden om zelf niet bij de behandeling aanwezig te zijn. Ouders hebben helaas soms een negatieve invloed op de behandeling. Bij speciale kindertandartspraktijken worden kinderen vanaf 4jaar altijd zonder ouder behandeld. Het kan voorkomen dat wij vragen om de behandelkamer te verlaten, graag hiervoor begrip. Dit zal altijd vooraf besproken worden.