Immediaat Prothese

 

Wat is een immediaatprothese:

Het komt voor dat iemand nog diverse tanden en kiezen heeft, maar deze te slecht zijn om te repareren en te behouden. Het is dan geïndiceerd om alle tanden te verwijderen en te kiezen voor een volledige prothese. Echter willen we natuurlijk niemand zonder tanden laten lopen. We kunnen dus niet alleen de tanden en kiezen verwijderen, maar moeten we natuurlijk ook al een prothese klaar hebben. Een immediaatprothese is dus eigenlijk een normale volledige prothese. Het enige verschil is dus dat de immediaatprothese direct over de wondjes van de getrokken tanden en kiezen wordt geplaatst. Dit heeft enkele nadelen die hieronder besproken worden.

De eerste dag met een immediaatprothese

De eerste dag zal uw immediaatprothese nog niet lekker zitten. Het zal klemmen en soms pijn veroorzaken. Toch mag u het niet uit uw mond halen, de immediaatprothese moet minstens 24 uur in de mond blijven. Door de prothese eerder uit te doen kunt u  de wonden beschadigen, en omdat uw tandvlees daarna kan gaan zwellen, zal de immediaatprothese ook niet meer goed in de mond passen. De eerste uren na het trekken van de tanden kan uw speeksel rood zijn. Dat komt omdat de wonden nog een beetje nabloeden, maar dit zal vrij snel ophouden. Dan neemt het speeksel ook weer de normale kleur aan. Dit betekent niet dat de wonden helemaal zijn genezen. De eerste 24 uur mag u de mond dan ook niet spoelen, er vormen zich namelijk bloedstolsels in de wonden en door te spoelen laten die stolsels los en begint het bloeden opnieuw. De hechtingen lossen meestal na een aantal dagen vanzelf op. Er is een kleine kans dat het bloeden niet overgaat, ondanks de genomen voorzorgsmaatregelen. Waarschuw dan uw tandarts. Doe dat ook als u ernstige pijn houdt.

 

Wennen aan een immediaatprothese

Pas na de eerste dag mag de immediaatprothese uit uw mond. Afhankelijk van wat u heeft afgesproken, doet de tandarts dat, of doet u het zelf. Als u het zelf mag doen, wees dan voorzichtig. Spoel het kunstgebit af en borstel het schoon. Reinig uw mond voorzichtig door te spoelen met lauw water waarin u eventueel een beetje zout doet. U kunt daarvoor ook een bij de drogist verkrijgbaar spoelmiddel gebruiken. Als de wonden beginnen te genezen zal de pijn verminderen en kunt u langzaam gaan wennen aan uw immediaatprothese. Dat vraagt tijd. Het gaat bij de een veel sneller dan bij de ander.

Eten met een immediaatprothese

In het begin heeft u misschien pijn bij het eten. Dit probleem kunt u het beste voorkomen door het eten van zacht en makkelijk voedsel. Puree, gehakt of zacht fruit doen het altijd goed. Na verloop van tijd kunt u harder voedsel proberen. Neem er iets meer tijd voor dan dat u gewend was.

 

Praten met een immediaatprothese

In het begin zult u met een immediaatprothese wat onwennig praten. U slist bijvoorbeeld, en bepaalde klanken komen anders over. Dat komt omdat uw mond nog moet wennen aan het nieuwe kunstgebit. Oefenen, door hardop te lezen helpt bij het verminderen van deze problemen. De spraakproblemen gaan op den duur vanzelf over.

 

Uiterlijk

Vooral als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Uw bovenlip kan wat ‘voller’ zijn en uw gezicht wat minder ingevallen. Uw mond is nu eenmaal een belangrijke blikvanger. Uzelf en mensen uit uw omgeving zullen even aan uw nieuwe verschijning moeten wennen.

 

Slapen met of zonder prothese?

Uw kaken hebben een tijdje nodig om te herstellen en te wennen aan uw nieuwe kunstgebit. De eerste week moet u het ’s nachts dan ook niet uitdoen. Daarna is het juist beter om het voor het slapen gaan wel uit te doen. Op die manier krijgen uw kaken de nodige rust. Het ’s nachts inhouden van, met name uw ondergebit, kan leiden tot een verminderde doorbloeding van het slijmvlies. Hierdoor zal het kaakbot sneller slinken, met een loszittend ondergebit als gevolg. Als u het kunstgebit niet draagt, kunt u hem het beste droog bewaren in een prothesebakje.

 

Reinigen van de immediaatprothese

U kunt uw prothese het beste minimaal eenmaal per dag poetsen met (hand)zeep en een protheseborstel. Poetsen met tandpasta heeft een schadelijk effect op de kunststof omdat het vrij schurend is. U gebruikt de puntige kant van de borstel voor de binnenzijde van de prothese, en de vierkante kant voor het borstelen van de prothesetanden en de buitenkant van de prothese. Als er snel tandsteen of aanslag op de prothese komt kunt u de prothese eenmaal per week in wat verdunde azijn leggen. Gebruik liever geen bruistabletten, deze zijn vrij agressief en beschadigen de prothesekunststof.

 

Maak ook uw mond schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust: uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Gebruik een gewone fluoridetandpasta om uw mond te reinigen.

 

Controle van uw immediaatprothese

De eerste tijd kan de immediaatprothese ergens klemmen en pijn doen. Dat is heel normaal, maar mocht u toch te veel problemen ondervinden, neem dan contact met ons op. Wij kunnen correcties aan de immediaatprothese aanbrengen zodat deze weer beter om uw kaaklijn past. Na ongeveer een maand of drie zult u het gevoel hebben dat uw kunstgebit losser is gaan zitten. Doordat de wonden zijn genezen, zijn de kaken iets geslonken en is er ruimte ontstaan tussen de kaak en het gebit. Gebruik dan geen kleefpasta of andere middelen om dit probleem op te lossen, maar ga naar uw tandarts. Deze zal de immediaatprothese aanpassen doormiddel van rebasing. Daarbij wordt uw kunstgebit aan de binnenzijde te voorzien van een nieuwe “voering”, ofwel een nieuw laagje kunststof.

 

Wij raden u aan minstens één keer per twee jaar uw gebitsprothese te laten controleren. Uw tandarts houdt dan alles in de gaten en kan vroegtijdig inspringen op eventuele klachten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

 

Vragen

Van maandag tot en met vrijdag kunt u voor vragen tussen 8.00 en 17:00 contact met ons opnemen via telefoonnummer 043 – 60 900 98