Tandarts vóór Orthodontie (=beugel)

Wat is orthodontie?

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken. De term orthodontie komt van de Oudgriekse woorden ‘orthos’ (recht) en ‘odontos’ (tand). Maar de orthodontist en tandarts vóór orthodontie doet meer dan alleen tanden recht zetten. Hij houdt zich ook bezig met het beïnvloeden van de groei van kaken zodat een harmonieus gelaat ontstaat.

Orthodontische afwijkingen
Orthodontische afwijkingen zijn grofweg in te delen in twee categorieën:
1. afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken en
2. afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit.
Veel patiënten hebben een combinatie van beide.

De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (hazenlip) of een overmatige groei van de onderkaak (centenbak), kunnen de ontwikkeling van het gebit en de kaken verstoren. Maar dit geldt ook voor invloeden van buitenaf.

De groeiperiode
Tijdens de groeiperiode kunnen mondgewoonten de vorm van de kaken en de stand van de kiezen en tanden veranderen. Veel voorkomende gewoonten zijn het duimzuigen en het tongpersen. Ook tandheelkunde en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken belemmeren. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijds verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij waardoor de overige tanden en kiezen opschuiven en latere blijvende tanden te weinig ruimte krijgen.

 

Wat is het verschil tussen een “orthodontist” en een “tandarts vóór orthodontie”?

Een “orthodontist” heeft na de opleiding tandheelkunde nog een 4 jarige opleiding gedaan en zich zo gespecialiseerd in orthodontie (beugels). Hij of zij mag de titel orthodontist gebruiken indien hij of zij dit specialisme volledig heeft afgerond. Deze orthodontist mag zich hierdoor wel alleen nog maar bezig houden met orthodontie en mag geen andere tandheelkundige zaken meer uitvoeren. Aangezien hij deze andere behandelingen door het specialisme te weinig kan doen en hiervoor dus geen optimale zorg meer kan aanbieden. Voor eventuele extracties (verwijderen van tanden of kiezen) of andere tandheelkundige behandelingen zal de patiënt dus weer terugverwezen worden naar zijn of haar tandarts.

Een “tandarts vóór orthodontie” heeft deze 4 jarige opleiding tot specialisme niet gedaan. Hij of zij heeft zich door middel van uitgebreide cursussen van minimaal 2 jaar verdiept in de orthodontie. De eenvoudige en makkelijke casussen kan en mag hij zelf uitvoeren.  Hierdoor hoeft de patiënt niet meer verwezen te worden naar een externe “onbekende” orthodontist. Wat vaak prettig is voor de patiënt. Patiënten met moeilijke en ingewikkelde casussen zullen wel verwezen worden naar een externe orthodontist. In onze praktijk werken 2 tandartsen vóór orthodontie. Als wij beslissen de behandeling zelf uit te voeren kunt u ervan uitgaan dat uw situatie zorgvuldig is afgewogen en gediagnosticeerd en dat wij ons volledig bekwaam voelen. Wij streven er altijd na u de beste zorg aan te kunnen bieden, soms hoort hier helaas een verwijzing naar specialist bij.

 

 

Waarom orthodontie?

Redenen om naar de orthodontist of tandarts vóór orthodontie te gaan
Wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit heeft of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden.

Rechte tanden zijn belangrijk voor de gezondheid
Maar het is minstens zo belangrijk dat een gebit met rechte tanden veel meer kans maakt om gezond te blijven! Een regelmatig gebit met rechte tanden zorgt ervoor dat iemand goed kan bijten, kauwen, praten en lachen. Sommige tandposities kunnen leiden tot ernstige schade van het tandvlees, vergroeide kaken tot een asymmetrie in het gezicht. Bovendien kunnen vooruitstekende tanden bij een val makkelijker beschadigen. De gezondheid staat dus voorop, de aantrekkelijke glimlach is een zeer prettige bijkomstigheid.

Op welke leeftijd?
In principe is een orthodontische behandeling op elke leeftijd mogelijk. De conditie en het onderhoud van het gebit moeten wel goed zijn. Voor jeugdige patiënten is de beste behandelperiode echter tussen de tien en vijftien jaar, omdat dan de kaakgroei nog kan worden beïnvloed en er gebruik kan worden gemaakt van de ruimte die vrijkomt tijdens het wisselen.

 

Hoe ziet de behandeling er uit?

We bekijken eerst hoe uw tanden of kiezen staan en of een beugel wenselijk is. Wanneer u een beugel nodig hebt, worden er afdrukken van uw gebit en gebitsmodellen gemaakt. Ook maken we gewone kleurenfoto’s (dia’s) en röntgenfoto’s van uw gebit en uw gezicht. Daaruit volgt een behandelplan. Een orthodontische behandeling duurt meestal 6 maanden tot drie jaar.

Voorafgaand aan de behandeling wordt dus een aantal stappen doorlopen:

  1. Eerste afspraak c.q. consult
    (bespreken wensen en beperkt onderzoek)
  2. Uitgebreid onderzoek en opstellen behandelplan
    (verzamelen gegevens voor het behandelplan, maken van röntgenfoto’s en afdruk nemen van de kaken)
  3. Bespreken behandelplan.
    (alles wordt duidelijk uitgelegd en u ontvangt een begroting die u kunt opsturen naar uw verzekering.)
  4. Start van behandelplan
    (nadat u bericht heeft ontvangen van de verzekering en indien u de begroting accepteert, zullen we starten met het behandelplan)

Wanneer deze stappen zijn doorlopen kan worden gestart met de behandeling. De meeste beugels worden eens in de vier tot tien weken gecontroleerd. Daarna krijgt u vaak nog een beugel om het resultaat van de behandeling zo goed mogelijk vast te houden. Zo heeft u heel lang plezier van een gezond en schitterend gebit en een stralende lach.

Orthodontie voor volwassenen

Orthodontie na het 18e levensjaar
Tanden kunnen gedurende het hele leven worden verplaatst. Daarom is orthodontie bij volwassenen ook heel goed mogelijk. Op dit moment is meer dan een kwart van de mensen die zich voor een beugel meldt, ouder dan 18 jaar. Ook boven de leeftijd van 60 jaar wordt er nog steeds orthodontisch behandeld.

Orthodontie op maat
Bij iedere leeftijd en conditie van het gebit past een op maat gesneden behandeling. We kunnen na een onderzoek informatie geven of een behandeling mogelijk is en op welke manier. De belangrijkste factor of een orthodontische behandeling mogelijk is, is:

  • de kwaliteit van de tanden;
  • de conditie van het tandvlees;
  • de conditie van het omgevende bot en weefsel waarin de tanden vastzitten.

Soorten beugels
Bij volwassenen is het uiterlijk van de beugel belangrijk. We kunnen u informatie geven over de mogelijkheden met minder zichtbare beugels zoals keramische brackets of linguale techniek. Deze beugels zijn niet voor iedereen geschikt en helaas zijn ze vaak duurder.
Redenen om voor een beugel te kiezen
De belangrijkste redenen waarom volwassenen een afspraak maken voor een beugel, zijn:

  • ik heb scheve tanden en wil graag weten of hier iets aan gedaan kan worden;
  • ik heb een grote overbeet of een terugliggende of naar voren staande onder- of bovenkaak;
  • ik wil een brug of implantaten maar enkele tanden staan hiervoor niet op de juiste plek;
  • ik mis tanden of kiezen en wil weten of het gat met een beugel gesloten kan worden;
  • ik bijt met mijn ondertanden tegen het tandvlees achter mijn boventanden en dat doet pijn;
  • ik bijt met mijn boventanden helemaal over mijn ondertanden heen en daardoor schaaft het tandvlees van mijn ondertanden af;
  • ik heb nog een tand in het verhemelte die nooit doorgekomen is;
  • ik heb een slechte tand of kies die niet te redden is, kunt u de andere tanden misschien opschuiven;
  • ik klem of knars altijd heel hard met mijn tanden en daardoor heb ik pijn aan mijn kaken of slijten mijn tanden heel snel af;
  • ik heb last van snurken of slaapapneu (OSAS)