Partiële Prothese

Een plaat- of frameprothese is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een brug, kroon of implantaat kunnen worden vervangen. De prothese kunt u uit de mond nemen. Bruggen, kronen en implantaten niet. Die zitten vast in de mond.

 

De plaatprothese           

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Daarin zijn de kunsttanden en kiezen verankerd. De gehele plaatprothese rust op het slijmvlies van de mond en heeft hier ook zijn retentie van. Deze zit eventueel met ankertjes vast aan overgebleven tanden of kiezen.

 

De frameprothese         

De frameprothese is gemaakt van metaal. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of -kiezen. De frameprothese rust vooral op een deel van de overgebleven tanden of kiezen. Afhankelijk van het ontwerp rust de frameprothese ook meer of minder op het slijmvlies. We kunnen de frameprothese op twee manieren bevestigen. Of met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen klemmen of met een soort slotje. Het slotje kan alleen vastgemaakt worden aan een kroon. Het slotje is vaak niet zichtbaar, de ankertjes zijn vaak wel enigszins zichtbaar.

 

  Plaatprothese Frameprothese
Kosten goedkoper duurder
Houvast losser vaster
Smaak, comfort minder meer
Esthetiek goed goed, soms metalen ankers zichtbaar
Kauwkracht minder meer

 

 

Verschillen tussen de plaat- en frameprothese:

Een plaatprothese is goedkoper dan een frameprothese, maar kent dan ook nadelen. Aangezien de plaatprothese geheel op uw tandvlees steunt, kan dat makkelijk tot tandvleesproblemen leiden. Uw tandvlees moet namelijk de kracht veroorzaakt door het kauwen, opvangen. Ook blijft voedsel gemakkelijk onder de plaatprothese zitten. Dat leidt sneller tot ontstekingen van het tandvlees. De frameprothese steunt voor een groot deel op uw overgebleven tanden en kiezen en in mindere mate op het tandvlees. Daardoor vangen uw natuurlijke tanden en kiezen de kauwkrachten op en wordt het tandvlees meer ontzien dan bij een plaatprothese. Tevens kunnen we bij de Frameprothese uw gehemelte vrij leggen wat smaak verbeterd en patiënten vaak comfortabeler vinden. Welke voor u het meest geschikt is, verschilt per persoon. Vraag ons om advies.

 

Het maken van een plaat- of frameprothese     

Het belangrijkste is dat de overige dentitie goed is. Het liefst maken we pas een nieuwe partiele prothese wanneer de rest een gezonde stabiele situatie is. Vullingen moeten goed zijn.

In totaal heeft u vijf of zes tandartsbezoeken nodig voor het op maat maken van de plaat- of frameprothese. Alles bij elkaar neemt het ongeveer vijf weken in beslag. Voor de frameprothese duurt het op maat maken meestal enkele weken langer.

Bezoek 1: Beginafdruk. Eerst zullen we dus uw gehele mond nalopen en eventueel sommige vullingen vernieuwen. Erna zullen we globale beginafdrukken van uw kaak maken. Dat gebeurt met behulp van een universele afdruklepel, gevuld met een speciaal afdrukmateriaal. In het tandtechnisch laboratorium wordt die afdruk met gips gevuld. Hierdoor ontstaat een gipsmodel. Hierop wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars speciaal voor uw gebit gemaakt

Bezoek 2: Definitieve afdruk. Afhankelijk of we een plaat- of frameprothese aanmeten, moeten we bij een frameprothese sommige tanden en kiezen beslijpen op die plekken waar ankertjes komen. Daarna maken we definitieve afdrukken van uw gebit met de speciaal voor uw ontworpen afdruklepel. Met deze afdruk wordt een nóg nauwkeuriger gipsmodel verkregen. Hierop wordt uw plaat- of frameprothese gemaakt.

Bezoek 3: Beetbepaling. We zullen uw beet vastleggen, zodat het laboratorium precies weet hoe u dichtbijt. Samen met u wordt gekeken naar de kleur en de vorm van de tanden.

Bezoek 4: Passen van de prothese. Tijdens deze zitting kijken we hoe de prothese zit en tevens beoordelen we de kleur en vorm van de tanden. Zijn wij beide tevreden dan gaan we pas verder. Het kan zijn dat u of wij aanpassingen willen. Dit zal een extra bezoek veroorzaken, aangezien we pas verdergaan indien we beide zeker weten dat het goed is.

Bezoek 5: Plaatsen van prothese. Uw prothese is klaar en wordt bij u in de mond geplaatst. Tevens krijgt u uitleg over eventuele klachten en manier van schoonmaken.

 

De eerste dagen met een plaat- of frameprothese          

Een paar dagen nadat wij de plaat- of frameprothese in uw mond hebben geplaatst, controleert we nogmaals de pasvorm. U praat wellicht nog een beetje onwennig als u de prothese net draagt. Sommige klanken klinken een beetje anders. Dit is normaal en gaat vanzelf over. U moet gewoon even aan de plaat- of frameprothese wennen. Blijven er klachten bestaan? Neem dan contact met ons op. Als uw prothese goed zit, zullen we deze elke keer tijdens de halfjaarlijkse controle blijven controleren. Neem de prothese dus altijd mee!

 

Reinigen van een plaat- of frameprothese         

Vooral onder uw plaat- of frameprothese kunnen veel etensresten blijven zitten. Reinig uw prothese na iedere maaltijd dan ook goed met een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B, en water. Gebruik géén tandpasta. Die kan te veel schuren. Reinig ook het slijmvlies onder uw plaat- of frameprothese (uw kaak, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen) en poets uw eigen gebit zorgvuldig. Gebruik hiervoor een gewone zachte tandenborstel met fluoridetandpasta. Besteed extra aandacht aan het verwijderen van tandplak. Vooral op die tanden en kiezen waarop uw prothese steunt. Wij kunnen u hierover informeren.

Reinig uw kunstgebit dagelijks met een bij de drogisterij of apotheek beschikbaar reinigingsmiddel. Volg daarbij de voorschriften van de fabrikant. Vraag eventueel ons om advies. Leg uw kunstgebit sowieso één keer per week een nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.