Wat is een zenuwbehandeling?
Tanden en kiezen bestaan uit een kroon en één of meer wortels. De kroon is het deel dat u ziet. Met de wortels zit de tand vast in de kaak en deze ziet u niet. In iedere wortel loopt een kanaal, het wortel- of zenuwkanaal. Hierin zitten zenuwvezels en kleine bloedvaten. Dit levend weefsel wordt ook wel pulpa genoemd. Wanneer het weefsel geïrriteerd is kan de pulpa afsterven waarna er een ontsteking in het bot kan ontstaan.
Als het weefsel geïrriteerd is of wanneer de pulpa al is afgestorven of wanneer er al een ontsteking in het bot is ontstaan voeren wij een zenuwbehandeling.
De theorie achter de zenuwbehandeling:
Door cariës ( = tandbederf) ontstaat er een gaatje en kan de pulpa geïrriteerd raken. Een harde klap op uw tand kan ook een aanleiding zijn. Bacteriën zijn meestal de veroorzakers.
Bacteriën, die in elke mond aanwezig zijn, kunnen door het gaatje bij de pulpa komen. De zenuw raakt geïrriteerd en sterft na een tijdje af. De bacteriën blijven in het kanaal van de tand of kies en scheiden afvalstoffen uit. Deze bacteriën en afvalstoffen kunnen uiteindelijk door het wortelpuntje bij uw bot komen. Het lichaam merkt deze bacteriën en afvalstoffen op en wilt deze opruimen. Het lichaam maakt aan de wortelpunt zelf een ontsteking om de bacteriën op te ruimen. Het lichaam vecht namelijk door middel van een ontsteking tegen deze bacteriën. Het lichaam kan het gevecht enkel van buitenaf voeren en helaas niet binnen in de tand. Zolang er dus bacteriën in de tand aanwezig zijn, zal de ontsteking nooit weggaan.
Het doel van de zenuwbehandeling is dan ook om de tand van binnen geheel schoon te maken, zodat er vrijwel geen bacteriën meer aanwezig. Het lichaam kan het gevecht buitenaf dan winnen en de ontsteking in het bot zal verdwijnen.
Wij doen door middel van de zenuwbehandeling dan ook niks aan de ontsteking, maar aan de oorzaak van de ontsteking.
Wat kunnen mijn klachten zijn?
Een ontsteking hoeft geen pijn te doen. Ongeveer 70% van de Nederlandse bevolking loopt met een ontsteking waarvan hij of zij zelf het niet weet.
Echter kunnen de onderstaande klachten ontstaan:
- Gevoeligheid bij het drinken van koude of warme dranken.
- Pijnklachten, van mild tot hevig. Kloppend of zeurend.
- Zwelling van de wang.
- Koorts of moeite met slikken (neem direct contact met ons op!)
Hoe gaat een zenuwbehandeling in zijn werk?
Als eerste en belangrijkste stellen wij een diagnose op aan de hand van uw klachten, ons onderzoek en een röntgenfoto. Hierna is er duidelijk of er een zenuwbehandeling dient te gebeuren.
De zenuwbehandeling gebeurt onder plaatselijke verdoving als uw tandweefsel nog (gedeeltelijk) ‘levend’ is. Een verdoving is soms niet nodig als uw tandweefsel al is afgestorven.
We maken eerst uw tand of kies van bovenaf open en verwijderen het ontstoken weefsel. We reinigen de kanaaltjes met kleine vijltjes en spoelen met een desinfecterende vloeistof, Natriumhypochloriet. Dit doodt alle bacteriën die in de tand aanwezig zijn. Vervolgens worden de kanalen weer opgevuld, zodat geen bacteriën terug kunnen ingroeien. Na de zenuwbehandeling maken we uw tand of kies weer dicht met een vulling.
Doordat er geen bloedtoevoer meer in uw tand of kies aanwezig is droogt hij uit. Hierdoor is hij zwakker en breekt hij makkelijker af. Uw tand of kies is na een zenuwbehandeling meestal erg verzwakt en een kroon is dan vaak geïndiceerd. Een tand of kies die op deze wijze is behandeld, kan nog lange tijd mee.
Hieronder kunt u een filmpje bekijken waarin de procedure van de wortelkanaalbehandeling duidelijk wordt uitgelegd.
Let op: Dit filmpje is niet gemaakt door onszelf. We hebben deze link alleen geplaatst voor extra duidelijkheid omtrent dit thema. Er is namelijk heel veel informatie beschikbaar op het internet, waarbij helaas niet alles correct is. Er kunnen geen rechten of plichten aan worden verleend (taal: Engels)
Meest gestelde vragen:
Kan een wortelkanaalbehandeling bij iedere tand of kies worden uitgevoerd en zijn er alternatieven?
In principe kan in elke tand of kies een zenuwbehandeling worden gedaan. Echter zijn er soms tanden of kiezen met een aparte anatomie, of bijkomende problemen. Dan kan er gekozen worden voor extractie ( = trekken van tand of kies). Een ontsteking kan namelijk slechts op 2 manieren verholpen worden, door extractie of met een zenuwbehandeling. Een ontsteking gaat nooit vanzelf weg, ook niet met antibiotica of andere medicijnen.
Is een zenuwbehandeling pijnlijk?
Een zenuwbehandeling is met verdoving meestal niet pijnlijk. Echter wanneer u wacht met de behandeling totdat het erg ontstoken is, dan kan het voorkomen dat de verdoving door de erge ontsteking niet goed werkt.
Hoelang duurt een zenuwbehandeling?
De duur van een zenuwbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en eventuele complicerende factoren, zoals anatomie of de aanwezigheid van kroon of brug. Tanden hebben meestal één wortel. Kiezen hebben er vaak meer. De behandelingstijd varieert daarom van een half tot anderhalf uur. Meestal kunnen we de behandeling in één keer afmaken, maar soms moet u een aantal keren terugkomen.
Is er Napijn?
Na het reinigen van de wortelkanalen kunt u eventueel napijn krijgen. Dit kan meteen als de verdoving is uitgewerkt of pas opeens na een week. Dit is per persoon verschillend. Dit kan de eerste week aanhouden. Echter komt het vaak voor dat u helemaal geen pijn meer heeft. U kunt de napijn met een goede pijnstiller onderdrukken. Een antibioticum is meestal niet nodig.
Verkleuring?
Een tand of kies verkleurt meestal niet na een zenuwbehandeling. Als er toch enige verkleuring ontstaat, kunnen wij dit meestal verhelpen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Vraag ons om advies.