Tandletsel

 

Wat is tandletsel?

Er is sprake van letsel wanneer er door een ongeval of trauma een tand is afgebroken, losstaat of geheel uit de mond is gevallen. U dient direct met de tand of stukje ervan naar ons of de dienstdoende tandarts te gaan. Let op: Een uitgevallen vulling is geen tandletsel.

Bel ons direct: 043 – 60 900 98.

 

Afgebroken tand of kies:

Kom met de afgebroken tand direct naar ons toe. Houd daarbij het tanddeel nat! Afhankelijk of de zenuw wel of niet is aangetast kunnen we bekijken of we het afgebroken stuk terugplaatsen of herstellen met een vulling. Als er geen klachten zijn, doen we bij een afgebroken melktand meestal niets. Aangezien de behandeling vervelender is voor uw kind dat de afgebroken tand zelf. We slijpen wel de scherpe randjes van de tand glad, zodat uw kind de tong niet beschadigt.

 

Losstaande tand:

Niet aankomen of terugduwen. Bel ons direct op: 043 – 60 900 98

 

Tand is geheel uitgevallen:

Gaat het om een uitgevallen melktandje plaats deze dan nóóit terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen.

Gaat het om een blijvende volwassen tand, plaats de tand dan terug in de mond. Hoe sneller u dat doet, hoe groter de kans op succes is.

Volg de onderstaande stappen:
  1. Zoek de tand snel op.
  2. Pak de tand bij de kroon vast. De kroon is het deel van de tand dat boven het tandvlees zichtbaar is. Vermijd contact met de wortel van de tand. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
  3. Spoel de tand af met melk of laat de patiënt of ouder de tand schoonlikken of -zuigen. Reinig de tand nóóit met water of reinigingsmiddelen en gebruik evenmin een borsteltje. Dat maakt de kans op een succesvolle terugplaatsing kleiner.
  4. Is de tand schoon? Plaats hem dan terug. Krijgt u hem niet geheel schoon, plaatst hem dan vies terug. Maar reinig de tand nóóit met water of reinigingsmiddelen.
  5. Houd vervolgens de tanden op elkaar met ertussen een papieren zakdoekje of een gaasje. Zo blijft de tand het beste op zijn plaats.
  6. Bel direct 043 – 60 900 98 en kom naar ons of ga naar de dienstdoende tandarts toe. We zullen de teruggeplaatste tand controleren en vastzetten (spalken).

 

Ik krijg de tand niet teruggezet:

Leg de tand in de melk of bewaar de tand dan los in de mond, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Als de tand langer dan een halfuur droog is geweest, kan hij nauwelijks met succes worden teruggezet. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje op weg naar ons of de dienstdoende tandarts.

 

Kan ik tandletsel voorkomen:

Gebitsletsel kunt u soms voorkomen. Tijdens het sporten kunt u bijvoorbeeld een gebitsbeschermer dragen. Die biedt geen garantie, maar kan de eventuele schade bij een ongeluk beperken. Er bestaan verschillende soorten beschermers. Kant-en-klare zijn te koop in sportwinkels. Deze passen vaak niet goed en beschermen daarom onvoldoende. Het beste werkt de gebitsbeschermer die precies op maat is gemaakt. Deze kunt u bij ons krijgen. Wist u trouwens dat gebitsbeschermers bij hockey verplicht zijn?

Voor meer informatie maak een afspraak en bel 043 – 60 900 98